Software developers hebben banen voor het uitkiezen

Het banenklimaat in de IT-wereld is vanaf 2014 duidelijk verschoven van een klant- naar een kandidaatgedreven markt. IT-professionals kunnen nu kiezen uit meerdere aanbiedingen en zijn alleen nog geïnteresseerd in de meest uitdagende banen. Hoe kunnen bedrijven op deze ontwikkeling inspelen?

“Vooral vanaf maart 2015 merkten we dat de vraag naar ontwikkelaars enorm begon te stijgen,” aldus Charlotte Meuris, lead principal recruitment consultant van Computer Futures. “Voorheen hadden organisaties nauwelijks nieuwe vacatures en wierven ze pas aan bij vervanging van bestaand personeel. Vanaf begin dit jaar veranderde dit.”

Een onderzoek van MRINetwork Recruiter Sentiment bevestigt deze ontwikkeling: waar in 2012 slechts 54 procent van de respondenten aangaf dat er sprake was van een kandidaatgedreven markt, steeg dit aantal in 2015 naar 90 procent. (1) Wat heeft deze plotselinge ontwikkeling veroorzaakt?

Ontwikkeling banenklimaat

“De opbloeiende economie is een van de oorzaken van de verschoven markt” zegt Charlotte. “Veel organisaties investeren nu weer in technologische projecten. Om deze projecten te kunnen realiseren, hebben zij de juiste ontwikkelaars nodig.”

De beste software developers worden daarom razendsnel van de arbeidsmarkt weggekaapt. Door het tekort aan IT-professionals zoals Java en .NET ontwikkelaars, moeten organisaties meer moeite doen om deze developers ervan te overtuigen bij hen te komen, en te blijven werken.

Open communicatie

“Vroeger waren het de kandidaten, maar nu zijn het de bedrijven die zichzelf moeten verkopen,” zegt Charlotte. Hoe organisaties hierop inspelen? “Met aantrekkelijke salarisvoorstellen en eerlijke, open communicatie.” Het laatste punt is hierbij echt van belang: “Ontwikkelaars hechten veel waarde aan snelle feedback na een sollicitatiegesprek en een duidelijk geschetste toekomstvisie.”

Tegenbod

Werkgevers doen nu ook meer moeite om ontwikkelaars ervan te overtuigen de huidige organisatie niet te verlaten. Ze zetten hierbij vaak het zogenaamde tegenbod in. Een dergelijk aanbod kan verschillende vormen aannemen: een opslag, promotie of zelfs een volledig nieuw takenpakket.

Of een tegenbod echt een toegevoegde waarde heeft, valt te bezien. Charlotte: “Als een ontwikkelaar eenmaal heeft besloten een nieuwe uitdaging te zoeken, heeft hij vaak een zekere motivatie verloren. Het is dan vrijwel onvermijdelijk dat deze IT-professional na verloop van tijd zijn werkgever verlaat. Bedrijven kunnen daarom beter zoeken naar een nieuwe ontwikkelaar dan dat zij wachten tot de huidige weggaat.”

Nieuwe strategie

Het lijkt een pittige uitdaging om nieuwe ontwikkelaars te vinden, vooral in deze kandidaatgedreven markt met zijn kieskeurige professionals. Recruitmentbureaus kunnen deze uitdaging voor organisaties wegnemen.

Charlotte: “Recruitment consultants weten exact welke ontwikkelaars passen bij bepaalde organisaties, waar deze IT-professionals zich momenteel bevinden en wat zij precies zoeken in een functie.” Dit is zeer waardevolle informatie, zeker in een tijd waarin ontwikkelaars die zoeken naar nieuwe banen van de aardbodem lijken te zijn verdwenen.

Charlotte: “Door de groeiende economie ben ik ervan overtuigd dat de markt in de toekomst nog meer kandidaatgedreven gaat worden. Organisaties hebben veel baat bij de hulp van recruitmentbureaus, omdat de snelheid waarmee consultants geschikte professionals kunnen aanleveren, niet door organisaties zelf kan worden geëvenaard.”

(1) Uit onderzoek onder 600 respondenten, gepubliceerd in juni 2015.