Escape reality – enter the future

Op 9 juni organiseerde Computer Futures een event genaamd ‘Escape reality - enter the future’.

Ruim 100 ICT-professionals kwamen naar het Hulstkampgebouw in Rotterdam om meer te weten te komen over Virtual Reality en Augmented Reality. Ook kregen ze de unieke kans om een VR-bril op te zetten. Daarbij konden ze presentaties bijwonen van Saco Koelma, eigenaar VR Producties, en Dennis Vroegop, HoloLens expert en Augmented Reality consultant. Hoe hebben de ICT-professionals het evenement ervaren? Dat lees je hier.

De reden voor bezoek

De reden waarom de ICT-professionals naar het VR event kwamen, was simpelweg omdat ze het onderwerp interessant vinden. Iurri Kiselev, .NET ontwikkelaar, is naar het evenement gekomen omdat hij het onderwerp interessant vindt en er meer over wil leren. Jelle Kastelein is momenteel niet werkzaam, maar op zoek naar een promotieplaats in kunstmatige intelligentie en legde uit dat Virtual Reality altijd zijn interesse heeft gehad. “Ik heb op de universiteit vakken gevolgd over virtual reality en toen trok het gelijk mijn interesse. Ook heb ik in het verleden 3D-gemodelleerd en ik zie Virtual Reality en Augmented Reality als de volgende stap in dit soort dingen.”

De rol van VR en AR

Virtual- en Augmented Reality leven dus onder de ICT-professionals. Hoewel het een interessegebied is, doen ze er zelf (nog) niet veel mee. Iurri Kiselev: “Ik pas Virtual Reality nog niet toe in mijn werk, maar ik sluit niet uit dat het in de toekomst misschien wel een rol zal spelen. Ik denk dat het vooral een grote rol kan spelen op het gebied van opleiding en training.” En daar zijn de professionals het over eens. Ze denken dat Virtual Reality in het bedrijfsleven een relevante rol kan spelen, maar niet zo zeer in het dagelijks leven. Hans Bieleman, ICT-projectleider: “In het dagelijks leven zie ik Virtual Reality en Augmented Reality niet zo snel een rol spelen. Het kan bijvoorbeeld wel van toegevoegde waarde zijn in ziekenhuizen, bij het vormgeven van leidingen en bij het samenstellen van een keuken.” Ook kunnen Virtual- en Augmented Reality een rol spelen bij het overwinnen van angsten door middel van ‘exposure therapy’. Jelle Kastelein: “Mensen met pleinvrees worden in een virtuele bus gezet die op een plein staat en dit kan bijdragen aan het overwinnen van de angst.” De ontwikkelingen op het gebied van Virtual- en Augmented Reality kunnen dus in veel verschillende gebieden worden toegepast.

“De rol van Virtual- en Augmented Reality hangt sterk af van hoe het in de markt wordt gezet”

Wel hangt de rol van Virtual- en Augmented Reality in de toekomst sterk af van hoe de ontwikkelingen worden gepositioneerd. Ook Jelle Kastelein benadrukt dit: “Ik denk dat 3D-televisies en de Google Glass niet sterk in de markt zijn gezet. Weinig mensen waren geïnteresseerd omdat ze niet goed wisten wat de toegevoegde waarde was. En om nou een bril van 700 euro aan te schaffen, zodat je erachter kunt komen wat het is, zo werkt het natuurlijk niet.” Dit keer moet de marketing omtrent de nieuwe technologieën dus anders aangepakt worden, het is belangrijk dat het duidelijk is wat de toegevoegde waarde is van het product en wat de consument precies kan verwachten.

Wat is het gevaar van virtual- en augmented reality?

Net als bij bijna alle nieuwe, technologische ontwikkelingen worden er ook gevaren gezien in de opkomst van Virtual- en Augmented Reality. Er wordt voorspeld dat mensen in 2040 actiever zijn in de virtuele wereld dan in de echte wereld. Hans Bieleman: “De rol van Virtual Reality en Augmented Reality in de game-industrie zou ervoor kunnen zorgen dat mensen nog verder van de werkelijkheid af komen te staan. Het is niet heel sociaal; mensen moeten proberen weer sociaal te worden.” Ook Jelle Kastelein is het hiermee eens, wanneer hij uit eten gaat ziet hij veel mensen op hun telefoon kijken in plaats van naar elkaar. Op het moment leiden de technologische ontwikkelingen dus ook al tot minder sociaal gedrag en dit zou alleen maar drastischere vormen kunnen aannemen.

Wat hoop je dat er ooit mogelijk kan worden gemaakt?

Hoewel er gevaren en nadelen worden gezien aan de opkomst van Virtual- en Augmented Reality, zijn de ICT-professionals over het algemeen enthousiast over de ontwikkelingen op dit gebied. Op de vraag waar de professionals op hopen dat ooit nog mogelijk kan worden gemaakt laten de professionals hun fantasieën de vrije loop.

“Dat je bijvoorbeeld virtueel naar Mongolië afreist en een dagje door de woestijn loopt”

De professionals hopen dat Virtual Reality en Augmented Reality zo’n ontwikkeling doormaken dat het interactiever en nog realistischer wordt. Jelle Kastelein: “Het lijkt me heel leuk als je een spel speelt waarbij je de avatars van je medespelers ziet. Dat je interactie krijgt in een virtuele wereld, dat lijkt me heel cool. Of dat je bijvoorbeeld virtueel afreist naar Mongolië en een dagje door de woestijn loopt.”

Benieuwd naar de aftermovie die is samengesteld van het evenement? Klik dan hier.

Wilt u meer weten over andere evenementen die Computer Futures organiseert en bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Annemarie de Planque via 010 206 9800 of [email protected].