Augmented en Virtual Reality

Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) maken een steeds groter onderdeel uit van ons leven.

Er is voorspeld dat 2016 het jaar zou zijn waarin Augmented- en Virtual Reality zouden doorbreken. Van een doorbraak durven wij (nog) niet te spreken, maar het is een feit dat Augmented- en Virtual Reality het grote publiek hebben bereikt.

Budgetvriendelijke VR-brillen

Dat AR en VR het grote publiek hebben bereikt geeft het voorbeeld van Albert Heijn aan. De grootste supermarktketen van Nederland speelt in op de opkomst van Augmented- en Virtual Reality door het verkopen van twee budgetvriendelijke VR-brillen: een kartonnen en een plastic variant. Hierin kunnen smartphones worden geschoven waarna er VR-filmpjes kunnen worden bekeken.

AR- en VR-games

Ook startte Albert Heijn in juni een spaaractie waarbij de consument kan sparen voor zogenoemde dinokaartjes die toegang geven tot VR- en AR-toepassingen in een applicatie. Met deze app kun je zien hoe een dino rondloopt in de bestaande wereld. Zo kun je hem laten lopen over je bureau, over de keukentafel, in de tuin, etc. Vooral leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen geeft dit een goed beeld van wat Augmented Reality precies is; een toevoeging aan de werkelijkheid. In tegenstelling tot Virtual Reality wat een compleet virtuele, andere wereld is.

De dino-actie van Albert Heijn is een goed voorbeeld van hoe Augmented Reality wordt toegepast in spelvorm. Een andere populaire AR-game is Pokémon Go! Dit spel werd afgelopen juli gelanceerd door Niantec. Hierbij wordt er op Pokémon gejaagd die zich overal kunnen bevinden, zowel binnenshuis als buitenshuis en in publieke ruimtes, zoals kerken, scholen en winkels. Het doel is om de Pokémon te vangen en hiermee zo veel mogelijk punten te verzamelen.

In juni organiseerden we een evenement waar Augmented- en Virtual Reality centraal stonden. Dennis Vroegop, HoloLens expert, gaf een demonstratie van de HoloLens en Saco Koelma, eigenaar VR-producties, gaf een presentatie over Virtual Reality.

De AR-expert en VR-expert gaven tevens voorbeelden van hoe Augmented- en Virtual Reality kunnen worden toegepast op andere gebieden dan de game-industrie. Zo kan vooral Augmented Reality van toegevoegde waarde zijn voor de auto-industrie en de medische sector. Klik op onderstaande links voor meer informatie.

Interview Dennis Vroegop

Interview Saco Koelma

Video Dennis Vroegop

Video Saco Koelma

Verslag VR-event ‘Escape reality – enter the future’

Aftermovie VR-event ‘Escape reality – enter the future’