Inclusie en diversiteit op de IT werkvloer (video)

Inclusie en diversiteit op de werkvloer: is dat niet gewoon ‘common sense’? De man-vrouw balans in de samenleving is ongeveer fifty-fifty. Waarom is dat dan niet zo op de salesvloer, in de IT-werkomgeving en in het management? Dit stelde directeur van Computer Futures Nederland & België Albert van Reenen in zijn talk op het EU Diversity Charters Annual Forum in Tallinn, in november 2017. Zijn inspirerende toespraak is hier op video terug te zien.  


Diversiteitsbeleid binnen Computer Futures

Diversiteit en inclusie zijn centrale thema’s binnen Computer Futures. Albert: “As many companies do, our success depends on having the best people in our business. […] This is not a nice-to-have, but it’s the only way to survive in a very competitive driven environment.” In mei 2016 ondertekende Albert dan ook drie diversiteitscharters namens Computer Futures: ‘Diversiteit in Bedrijf’, ‘Talent naar de Top en ‘Code Executive Search’. De charters richten zich op gender diversiteit en het stimuleren van een toename van vrouwen in IT en aan de top. Zo kiezen we uit de allerbesten in de markt, en niet uit een deel van die allerbesten zoals in non-diverse en non-inclusieve omgevingen het geval is.

Een man die zich inzet voor meer vrouwen op de werkvloer

De IT-sector is anno 2017 toch nog een behoorlijke mannenwereld. Zonde, aangezien vrouwen unieke kwaliteiten en krachten meenemen op de werkvloer die sterk bijdragen creativiteit, innovatie en vernieuwend leiderschap; en dus aan bedrijfssucces. Het onderdeel van Computer Futures dat zich specifiek inzet voor een betere man-vrouw balans in de tech-sector, is IT Diamonds. Albert sprak in Tallinn als ambassadeur van IT Diamonds; een man die zich inzet voor meer vrouwen op de werkvloer dus.  

In de video vertelt hij zijn persoonlijke verhaal. Hoe kwam hij als man terecht in deze situatie? Hoe dealde hij met de vooroordelen van zowel zijn mannelijke als vrouwelijke collega’s? En hoe bereikten we onze bijna fifty-fifty man-vrouw verhouding op onze werkvloer?

Inclusie en diversiteit integratie: stappenplan

Ondanks dat de samenleving op hoog tempo ontwikkelt met het oog op genderdiversiteit, is dit op de werkvloer niet een ‘quick fix’, zo stelt Albert. “Long term cultural changes take time either being integrated in society or in a company culture. Leaders do need to explain what’s in it for them. To repeat the message and to show not to loose this direction.”

In de video deelt hij de 6 stappen die hij heeft genomen om diversiteit te implementeren in Computer Futures.

Video