Allan Nunes Messias genomineerd voor Recruiter Award 2018

Onze recruitment consultant Allan Nunes Messias zou er op 19 april zomaar eens vandoor kunnen gaan met de Recruiter Award 2018, in de categorie Operations & Projectmanagement. Organisator Freelance.nl nomineerde hem. Dat hij de award méér dan verdient staat voor zijn directe netwerk als een paal boven water. Maar waarom zou je als buitenstaander op hem moeten stemmen? Nou, als je gelooft dat recruitment veel meer inhoudt dan de juiste persoon op de juiste job zetten, bijvoorbeeld. Dat kan hij zelf het beste uitleggen. En stem dan ook even op deze ambitieuze recruiter! Bedankt namens Allan.  

Allan werkt sinds drie jaar als recruiter, waarvan een jaar voor Computer Futures als consultant op het gebied van Agile & Scrum. Sinds dit jaar organiseert hij regelmatig succesvolle kandidaat-events en werkt hij hard om zijn visie op recruitment vorm te geven. 


Allan, hoe ben je in recruitment terecht gekomen?

Ik ben ooit begonnen in de sales, maar zocht meer menselijk contact. Netwerken, mensen ontmoeten; dat doe ik van nature. Ik vind het heerlijk om met mensen te praten over hun carrière en vervolgstappen daarin. Recruitment is de combinatie van dát en commercie. Precies wat bij me past.

Wat vind je het mooiste aan het bemiddelingsvak?

Verbinden! Ik krijg er een kick van om de wens van de klant te beantwoorden en tegelijkertijd de behoefte van de kandidaat te vervullen. Om op dat vlak een perfecte match te maken. Je betekent op die manier iets in iemands carrière én in de groei van een organisatie.

De recruitmentbranche wordt vaak gezien als een agressieve tak van sport. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Ik snap wel dat mensen die opvatting hebben. Acquisitie heeft tegenwoordig een nare bijsmaak en recruitment bestaat voor een groot deel uit acquisitie. Je moet per slot van rekening je netwerk en markt opbouwen. Vooral startende recruiters houden zich een groot deel van hun tijd met acquisitie bezig. Cijfers kunnen voor hen de voornaamste drijfveren vormen. Wat veel mensen echter vergeten is dat dit ook jonge professionals zijn die fouten maken om daarop te kunnen anticiperen en daardoor te groeien. Ik vind dat iedereen daar wel wat meer begrip voor mag hebben, in plaats van dit afdoen als ‘agressief’.

Daarnaast verschilt het ook sterk per recruitmentorganisatie hoe centraal targets en KPI’s staan. Recruitment kan een harde target-gedreven business zijn, maar het gaat erom wat je eromheen doet. Hoe je het inkleedt. Wat je visie is en wat je qua service biedt. Dat maakt recruitment zachter en persoonlijker. Bij Computer Futures staat dit voorop. Zelf kies ik er bijvoorbeeld voor om minder mensen koud te benaderen, maar om mensen warm te verbinden. Kwaliteit boven kwantiteit. Dat leidt uiteindelijk tot betere matches en duurzame relaties.


"Mensen mogen wel wat meer begrip hebben voor startende recruiters." - Allan Nunes Messias


Wat doe je zelf om je klanten en kandidaten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn?

Ik creëer een platform voor mijn professionele netwerk om kennis met elkaar te delen. Dat vind ik het allerbelangrijkste; het bijdragen aan - in plaats van enkel het gebruik maken van - de kennis van mijn netwerk.

Bij kandidaten heb ik altijd de drive om de persoon achter een cv te leren kennen. Bij organisaties vind ik het essentieel om de behoefte achter de vraag naar een rol te achterhalen. Het blindelings invullen van een rol die voorbij komt, zal je mij niet snel zien doen.

Dit alles komt uiteindelijk samen in de 3 pijlers die centraal staan in mijn werk: Netwerk, kennis en eerlijkheid.

Wat vind jij absolute don’ts voor een recruiter?

Dat gaat vooral over kennis. Bluffen over de vakkennis die je hebt, of niet durven aangeven als je niet begrijpt waar een klant of kandidaat het over heeft. Recruiters die klanten of kandidaten naar de mond praten en niet kritisch zijn. Dit soort dingen geeft allemaal blijk van desinteresse. Dat je niet de moeite wilt nemen om dieper op de inhoud in te gaan.   

En de do’s? Heb je een gouden tip?

Walk an extra mile om te snappen waar je netwerk zich dagelijks mee bezig houdt. Ik ben daarvoor op de werkvloer gaan kijken en ben gecertificeerd in de skills die belangrijk zijn om het werk van mijn kandidaten en klanten te begrijpen. Ook dragen de events die ik organiseer en bezoek altijd bij aan mijn kennis van de Agile & Scrum-markt. Zo kan ik op inhoudelijk niveau meedenken met mijn kandidaten en klanten.

Wat voor ontwikkeling vind jij dat de recruitment de komende 5 jaar moet doormaken?

Recruitment moet een marketingslag maken. Meer originaliteit in de personal branding van recruiters, bijvoorbeeld. In mijn ogen moet je als recruiter iets toevoegen aan je community. Niet alleen kandidaten ‘eruit trekken’ en ‘wegstoppen’ bij klanten. Je moet een betrokken medespeler zijn, in plaats van alleen een tussenschakel.

‘Networkers’ zou wat mij betreft een job description moeten zijn. Misschien is het zelfs een idee om de naam ‘recruiter’ te vervangen door ‘networker’…? 

Stem op Allan Messias Nunes in Recruiter Awards 2018