Hoe ga je om met een genderdivers team?

Anno 2018 zou een genderdivers IT team geen wens, maar een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Toch hebben veel IT-managers in Nederland moeite om aan de zogeheten ‘diversiteitsquota’ te voldoen. De statistieken spreken nog steeds voor zich: op de IT-arbeidsmarkt heerst een ongelijke man-vrouwverhouding van ongeveer 90/10. Kijk bijvoorbeeld eens naar je eigen organisatie – hoe ziet jouw huidige team eruit? Hoogstwaarschijnlijk kan je bovenstaande cijfers alleen maar bevestigen. Jammer, omdat je met gemixte teams juist de beste prestaties neer kunt zetten!

War on talent

Kijkend naar de IT markt op dit moment kunnen we in ieder geval één ding vaststellen: there’s a war on talent! Dit maakt het niet makkelijker om te voldoen aan de eerder genoemde diversiteitsquota. In dit artikel gaan we daarom dieper in op factoren die invloed hebben op het behoud van vrouwen in IT teams. Zie het als het bouwen van een huis – wanneer de fundering niet goed is, zal het huis nooit lang blijven staan. Zo werkt het ook in IT teams – wanneer er onvoldoende kennis is om met een genderdivers team om te gaan, zal dit team nooit lang stand houden.

Onderzoek onder vrouwen binnen IT

Recent voerden wij onderzoek uit onder 105 Nederlandse vrouwelijke IT-professionals met als doel om de invloed van gender stereotypering te verkennen. Onder andere op het gebied van motivatie, betrokkenheid, prestaties en personeelsverloop. Ons onderzoek geeft aan dat intrinsieke motivatie een veel grotere impact heeft op de betrokkenheid bij werk dan extrinsieke motivatie voor vrouwen in IT. De highlights van dit onderzoek delen we graag met je:

  • Stereotype threat heeft een negatieve invloed op betrokkenheid en prestaties en een positieve invloed op medewerkers die geneigd zijn de organisatie te verlaten

  • Intrinsiek gemotiveerde vrouwen en daarmee betrokken vrouwen zijn minder geneigd hun baan te verlaten

  • Extrinsieke motivatie heeft geen positieve invloed op de betrokkenheid bij het werk

  • Stereotype threat heeft geen invloed op intrinsiek gemotiveerde vrouwen

Wat betekent dit?

Stereotype threat kan gedefinieerd worden als de bedreiging die mensen kunnen ervaren wanneer ze op kennis en vaardigheden getest worden, waarover de aanname bestaat dat zijn/haar doelgroep daar niet zo sterk in is. Denk bijvoorbeeld aan de volgende vraag die een vrouw in IT kan krijgen: “Is dit niet te technisch voor jou?”. Herkenbaar? Een dergelijke vraag zou kunnen leiden tot minder zelfvertrouwen, het versterken van het angstgevoel met als gevolg onvoldoende prestatie.    

Stererotype threat blijkt dus niet van toepassing te zijn op de betrokkenheid of prestaties van vrouwen die een hoge mate van intrinsieke motivatie ervaren. Intrinsieke motivatie lijkt daarmee als een soort schild te werken tegen stereotype threat. Dit maakt het des te belangrijker om aandacht te besteden aan intrinsieke motivatie van vrouwen in IT.

Hoe ziet jouw team eruit?

Als je deze onderstaande vragen zou moeten beantwoorden over jouw IT team, wat zouden de antwoorden dan zijn?

  • Is er sprake van stereotype threat binnen mijn team?

  • Is er binnen mijn team meer sprake van intrinsieke motivatie dan extrinsieke motivatie?

  • Hoe intrinsiek gemotiveerd is mijn team?

  • Hoe kan ik intrinsieke motivatie binnen mijn team bevorderen?

In onze volgende artikelen nemen we je mee in de wereld van intrinsieke motivatie. We delen op basis van onderzoek en ervaringen onze bevindingen over wat je kan doen om de intrinsieke motivatie binnen jouw team te bevorderen.


Kenniscentrum Diversiteit & Inclusie

Computer Futures heeft kennisdeling altijd hoog in het vaandel staan, zo ook wanneer het gaat om diversiteit & inclusie. Daarom delen we onze bevindingen en ervaringen graag met je, maar zijn we ook erg nieuwsgierig naar hoe jouw team hiermee omgaat en welke uitdagingen je tegenkomt.

Blijf ons Kenniscentrum Diversiteit & Inclusie of onze LinkedIn company page in de gaten houden om inzicht te krijgen in onze ervaringen op dit gebied.

Wil je een keer met ons hierover sparren of lijkt het je interessant om deel te nemen aan een van onze onderzoeken of customer panels? Laat het ons dan zeker weten en neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken!