Java developer: staan deze boeken al in je kast?

Als ervaren freelance Java developer wil je zowel het grotere plaatje als de kleinste details van Java in de vingers hebt. Vaak haal je als Javaan die kennis wel uit je dagelijkse omgeving en ervaring. Toch is het fijn om ook een aantal goede bronnen te hebben die je helpen je Java-kennis scherp te houden.  

Uit Vlaams onderzoek onder Java Developers, blijkt dat het merendeel van de Javanen zijn kennis up to date houdt via Devoxx kanalen. Ook Datanews, meet ups en workshops van experts zijn populaire bronnen om trends in de gaten te houden. Naast het op de hoogte zijn van de laatste trends om als Java developer indruk te maken op toekomstige opdrachtgevers, kan het nooit kwaad om je diepgaande kennis zo nu en dan ook te onderhouden. Boeken zijn hiervoor uitermate geschikt! Welke zijn handig om in de kast te hebben om af en toe eens open te slaan, zodat jij als top Java engineer je basiskennis onderhoudt? Hieronder een paar klassiekers op een rij!  

Lees: Java developers report België

5 Klassiekers voor Java developers

Core Java Volume 1 (Fundamentals) én Core Java Volume 2 (Advanced Features)

Al decennia lang is Core Java een toonaangevende tutorial. De belangrijkste Java talen en bibliotheekfuncties worden behandeld. Door praktijkvoorbeelden leert het boek je applicaties te bouwen en verstevigen. Volume 1 is dan ook een goed startpunt en naslagwerk voor iedere Java developer.

Core Java Volume 2 gaat dieper in op UI-programming en op bedrijfstoepassingen van Java. Een handleiding voor de gevorderde Java developer waarin ook aandacht wordt besteed aan nieuwe API’s en datum/tijd bibliotheken, Swing, security en codeverwerking.

In augustus 2018 wordt de elfde editie van Core Java Volume 1 verwacht, waar Java SE9 ook aan toegevoegd is. Voor Core Java Volume 2 komt een nieuwe editie uit in september 2018. Zet deze dus maar vast op je verlanglijst!

Effective Java  

Effective Java spekt je kennis met best practices. Ieder hoofdstuk is opgedeeld in opzichzelfstaande essays die een specifieke Java toepassing behandelt. Zo biedt dit boek voor iedere casus wel een advies om je Java project te verbeteren. Ideaal voor reflectie dus!

De derde druk van deze klassieker kwam uit in 2018 en is dus volledig geüpdate naar Java 7, 8 en 9.     

Java Concurrency in Practice

Java Concurrency in Practice dateert uit 2006 en lijkt daarmee behoorlijk gedateerd. Zeker aangezien het boek niet verder rijkt dan Java 5 en 6. Een update naar Java 8 en 9 zou dan ook welkom zijn. Desondanks maakt het op een toegankelijke manier inzichtelijk wat je precies moet weten over het implementeren van concurrent software; de do’s, don’ts en valkuilen. Een werk dat zelfs voor veel ervaren Java developers nieuwe inzichten oplevert!

                                                   

Thinking in Java

Dit is er eentje in de categorie ‘the bigger picture’. Een bundeling van artikelen die auteur Bruce Eckel sinds het einde van nineties schreef over het ontstaan van Java. Daarmee vormt het boek een persoonlijke visie op de revolutionaire kracht van Java. Ideaal voor Java developers die alles willen weten over de opkomst en essentie van Java.

Met 2006 als publicatiejaar is Thinking in Java, net als Java Concurrency in Practice ook ietwat verjaard, waardoor de codingvoorbeelden niet allemaal even actueel zijn. Bovendien vrij complex – dus geschikt voor de gevorderde java developer. Die dus ‘denkt in Java’.

Java Performance: the Definitive Guide

Dit boek helpt je alles uit je Java-applicatie te halen wat erin zit. Eerst gaat het boek in op Java Virtual Machine (JVM) toepassingen, om vervolgens te schakelen naar onderdelen van Java 7 en 8 die je kunnen helpen om maximale performance te halen uit je applicatie.