Deel 3 - Online workshop: Tips om je vacatures genderneutraal te schrijven

In deel 3, tevens het laatste deel van de online workshop, gaan we het hebben over hoe en waar je het best kunt adverteren; waarom het goed is om je medewerkers erbij te betrekken; en sluiten af met een bonus tip! Eerdere delen gemist? Klik hier voor de video van deel 1 of deel 2.

Tip 4: Gebruik diverse afbeeldingen (of videos!)

“Een foto zegt meer dan duizend woorden”. Deze regel geldt tevens bij het schrijven van je vacature. Zorg voor een passende afbeelding die aansluit bij je doelgroep. Zorg in dit geval dus voor een afbeelding waar zowel mannen als vrouwen zichzelf mee kunnen identificeren.

Mannen klikken daarnaast sneller op videoadvertenties dan op fotoadvertenties en vrouwen juist eerder op fotoadvertenties dan op videoadvertenties. Ondanks dat dit voort komt uit een kleinschalig onderzoek is het interessant om hier zelf mee te experimenteren.

Tip 5: Onderzoek je doelgroep

Deze tip lijkt voor de hand te liggen maar wordt vaak onderschat. Er zijn namelijk veel platformen waar of alleen mannen zich bevinden of juist alleen vrouwen. LinkedIn is een goed platform wanneer je kijkt naar m/v verhouding, waar deze 56% om 44% is.

Doe dus onderzoek, of raadpleeg gedaan onderzoek, om erachter te komen waar jouw kandidaten zich bevinden. Dit kan bijvoorbeeld LinkedIn zijn, maar als jouw doelgroep allemaal ontwikkelaars zijn binnen een specifieke niche, kan het handig zijn om tevens te investeren in een specifieker kanaal. Benieuwd in welke sectoren wij actief zijn? Lees het hier op de sectoren pagina. 

Tip 6: Deel ervaringen

Bied de mogelijkheid om naar ervaringen van vrouwen op de werkvloer te vragen in niet traditionele functies. Vraag bijvoorbeeld aan je medewerkers of zij hun ervaringen willen delen in de vacature, zodat de lezer direct een beeld krijgt van de realiteit.

Bonus tip! 70% = OK!

Vrouwen neigen niet te solliciteren als ze niet aan alle eisen uit de vacature voldoen. Om die reden is het verstandig om, wanneer de vacature het toelaat, erin te vermelden dat het ‘ok’ is wanneer je niet 100% aan alle eisen voldoet. Geef aan dat je als organisatie bereid bent om te investeren in trainingen en hen te helpen opleiden om je uiteindelijke doel te bereiken. 


Hiermee komt een einde aan het derde deel van de workshop. Nu kunje zelf aan de slag! Fris je liever eerst je geheugen op? Bekijk hier deel 1 en deel 2 opnieuw.

Meer weten over Diversiteit en Inclusie? Bekijk eens ons Kenniscentrum of neem contact op via [email protected] of onderstaande knop

NEEM CONTACT OP