De toekomst van diversiteit en inclusie op de werkvloer

Diversiteit en inclusie is voor veel bedrijven een belangrijk agendapunt. Gartner – het meest vooraanstaande onderzoekscentrum op IT-gebied – voorspelt in haar onderzoek ‘Top Strategic Predictions for 2019 and beyond’ dat het onderwerp ook de aankomende jaren actueel blijft en veel invloed zal hebben op het bedrijfsleven. Bij Computer Futures speelt Diversiteit en Inclusie een sleutelrol – zowel intern als in de communicatie met partners – en daarom lichten we graag de belangrijkste zaken uit het onderzoek van Gartner in dit artikel uit.

De noodzaak van diverse en inclusieve werkomgevingen

Het creëren van een diverse en inclusieve sfeer op de werkvloer wordt steeds belangrijker. In ons artikel ‘Diversiteit wereldwijd’ schreven we al eerder dat het vormen een divers team tot meer creativiteit en een betere dynamiek leidt.

Vanuit zakelijk oogpunt is het echter ook zeer interessant om te beschikken over een divers team. Een team met een diverse samenstelling zorgt voor meer innovatieve ideeën en noteert betere bedrijfsresultaten. Het extern communiceren van de teamsamenstelling speelt hierin ook een belangrijke rol. Gartner voorspelt dat van de organisaties die het belang van diversiteit en inclusie naar buiten uitdragen, liefst driekwart in 2022 de financiële targets overtreffen.

Het belang van inclusief leiderschap

Het is niet zomaar mogelijk om een divers team te vormen. De organisatie moet klaar zijn om met een divers team om te kunnen gaan en het team moet op een adequate manier geleid worden. Op deze manier vermijd je conflictsituaties en kan het potentieel van het team volledig worden benut.

Inclusief leiderschap is hierin het toverwoord. Elke manager zou over inclusieve gedragskenmerken moeten beschikken om het maximale uit elk team te kunnen halen. In ons artikel ‘Kenmerken van inclusief leiderschap’ gingen wij hier dieper op in. Wanneer een manager over tenminste drie inclusieve eigenschappen beschikt, voelen werknemers zich volgens Gartner meer op hun plek en vrijer om ideeën en visies te delen. Het aantal werknemers dat aangeeft dat hun ideeën gehoord en erkend worden verdubbelt zelfs!

Slechts 40% van de werknemers vindt dat zijn of haar manager een inclusieve werkomgeving probeert te creëren. Een verontrustende statistiek, want dit betekent ook dat meer dan de helft van alle werknemers aangeeft dat inclusie in de praktijk geen prioriteit van managers krijgt. Hier mag dus best een tandje worden bijgeschakeld! Gartner stelt echter dat we op de goede weg zijn en inclusief leiderschap de aankomende jaren veel belangrijker wordt. Het aantal trainingen dat op inclusief leiderschap gericht is, neemt met liefst de helft toe.

Pionieren voor een betere wereld

Ondanks alle recente ontwikkelingen op het gebied van diversiteit en inclusie, voorspelt Gartner dat het helaas nog wel even gaat duren voordat een inclusieve werkomgeving de norm wordt. In 2020 zal slechts 15% van de grootste spelers erkend worden als ‘inclusief’ door zich op die manier te profileren en acties op dit thema af te stemmen. Er is dus nog genoeg werk aan de winkel!

Door in een vroeg stadium in te zetten op diversiteit en inclusie, kan zo lang mogelijk geprofiteerd worden van alle voordelen die uitgebalanceerde teams te bieden hebben. Houdt jij je bezig met het bevorderen van een diverse en inclusieve werksfeer in jouw organisatie? Op onze LinkedIn pagina delen we regelmatig artikelen vanuit ons kenniscentrum. Ook staan we altijd open om met je in gesprek te gaan over hoe jij diversiteit en inclusie kunt bevorderen in jouw organisatie – helemaal als het aankomt op de IT-afdeling. Wij kunnen je hierin adviseren vanuit ons Kenniscentrum Diversiteit & Inclusie of je kunt contact met ons opnemen via onderstaande knop.