Je tot in de puntjes voorbereiden op je volgende Salesforce interview

Een echte Salesforce professional kent de Salesforce omgeving als zijn broekzak. Er is dan ook geen echte reden tot paniek wanneer jouw kennis in een sollicitatiegesprek op de proef wordt gesteld. Zorg voor een goede basis en onderschat de toegevoegde waarde van een goede voorbereiding niet.

Begin bij het begin

Tijd om wat open deuren in te trappen. Om een opdracht te vinden die perfect aansluit op jouw voorkeuren, is het zaak om zichtbaar te zijn voor hiring managers die jou van je droomproject moeten voorzien. Daarnaast zullen hiring managers voor het sollicitatiegesprek altijd jouw profiel opzoeken.

Optimaliseer je LinkedIn-kanaal door alle relevante vaardigheden te benoemen, in je samenvatting zo precies mogelijk uit te leggen waar je naar op zoek bent en strategische connecties te maken. Vraag (ex-)collega’s relevante vaardigheden te onderschrijven en deel relevante informatie om aan je geloofwaardigheid te bouwen. Je kunt overal over schrijven; van diversiteit in het techmilieu tot het werken met data in Apex.

Online Salesforce pro: check! En nu?

Voíla, je hebt je nu ook online als Salesforce professional gepositioneerd. Hiring managers weten je nu te vinden, maar het kan nooit kwaad om ook zelf op zoek te gaan naar passende opdrachten.

(Psst, projecten vind je hier)

Wanneer de connecties gelegd zijn en een datum voor het sollicitatiegesprek is geprikt, is het zaak dat je je goed inleest. Je doet er goed aan om eerdere werkervaringen voor jezelf op een rijtje te zetten en te bedenken welke vaardigheden je voor welke projecten nodig had. Wees tenslotte voorbereid op meerdere sollicitatieformats; verwacht niet alleen vragen over techniek, ervaring en je carrière, maar ook cases waarin je concreet aan kunt tonen wat je kan.

Salesforce FAQ

Technische kennis is de basis van elke Salesforce carrière. Maar laat een sollicitatiegesprek voor een black-out nou net een perfecte gelegenheid zijn om toe te slaan. Het is dan ook fijn om voor het sollicitatiegesprek alvast je geheugen op te frissen.

Er zijn een aantal onderwerpen die vaak terugkomen tijdens een sollicitatie voor een Salesforce rol. De volgende vijf vragen vormen een goede basis ter voorbereiding van je gesprek:

 • Welke Apex best practices ken je?
  Geef voorbeelden van Apex triggers die je hebt ontwikkeld.

 • Wat zijn Governor Limits?
  Kun je 3 voorbeelden benoemen?

 • Waar gebruik je in een rapport een bucket field voor?

 • Welke soorten relaties tussen objects bestaan er in Salesforce?
  Geef voorbeelden van custom objects die jij hebt gebouwd en beschrijf de relatie met out-of-the-box objects.

 • Wat is een Lightning component?
  Welke componenten heb je zelf gebouwd en op welke manier kwam dit de gebruikers ten goede?

Wat zoekt de hiring manager: soft skills, ervaring en certificaten

Anno 2019 is het voor het gros van de opdrachten belangrijk om een beetje van alle markten thuis te zijn. In het hedendaagse techmilieu werken mensen met allerlei verschillende achtergronden en expertiseniveaus samen, dus zijn niet alleen zogenaamde hard skills van belang. Communicatie is een belangrijk onderdeel van elk project en dus is het ook zaak dat technisch complexe zaken versimpeld uitgelegd kunnen worden wanneer de situatie hierom vraagt.

Je expertiseniveau in woorden uitdrukken is niet altijd even makkelijk. Zeker niet tijdens een sollicitatiegesprek, wanneer de druk er flink opzit. Gelukkig kun je met Salesforce certificaten aantonen hoe vaardig je bent. Certificaten dienen voor hiring managers als tastbare bewijzen van jouw expertise en tonen aan dat je leergierig bent. Benoem relevante certifacten uiteraard ook in eerdere fases van het sollicitatieproces.

Tenslotte is het hebben van ervaring is natuurlijk altijd een groot voordeel. Voorzie je gesprekspartner van concrete situaties waarmee je jouw ervaringen en prestaties kan onderbouwen. Voor de meest exclusieve opdrachten wil men natuurlijk personeel dat het klappen van de zweep kent.

Sluit je aan bij de Computer Futures community van erkende professionals

Zoals je misschien al wel gezien hebt, hebben wij onlangs onze carrièregids ‘Hoe je de gedroomde Salesforce opdracht binnenhaalt’ gepubliceerd. Uit de titel blijkt natuurlijk al wat je kunt verwachten; als geregistreerd Salesforce Consulting Partner hebben we al onze kennis over de Salesforce markt vertaald in tips die kunt gebruiken om indruk te maken op opdrachtgevers om zo je droomproject binnen te slepen. De carrièregids is hier te downloaden.


Sparren met ons Salesforce team? Laat een verzoek achter en we bellen je terug!

Image designed by yanalya / Freepik