Een verpletterende indruk achterlaten tijdens je volgende Salesforce interview

Enkele weken terug schreven we al over het belang van de voorbereiding op je Salesforce job interview, maar om je gesprekspartner te overtuigen moet je het natuurlijk ook op het moment suprême nog waar zien te maken. Als Salesforce Consultant heb je namelijk nogal wat verantwoordelijkheden: uiteindelijk sta jij centraal in het uitrollen van een samenhangende Salesforce strategie. Hoe leid je het gesprek in goede banen?

1. Wees specifiek over eerdere ervaringen met CRMs

Het werk van een Salesforce Consultant vereist een hele reeks aan vaardigheden – je verantwoordelijkheden omvatten namelijk die van Salesforce Developers, Salesforce Testers en Salesforce Architects. Er wordt niet van je verwacht dat je op elk gebied al heel ervaren bent, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om alle relevante ervaring uit te lichten.

De rol van een Salesforce Consultant is adviserend, dus is het wel zo handig om over veel kennis te beschikken. Maar ook zonder ervaring in het Salesforce ecosysteem kun je een fantastische consultant zijn. Je zal dan wel moeten kunnen aantonen dat je relevante werkervaringen hebt opgedaan met soortgelijke CRMs, zoals Pardot of HubSpot.

2. Vertel over het totaalplaatje

Als Salesforce Consultant zorg je ervoor dat de manier waarop Salesforce binnen de organisatie wordt gebruikt, afgestemd is op de bredere bedrijfsstrategie- en doelstellingen. In feite dien je je technische kennis te combineren met een bredere kijk op het algehele functioneren van een bedrijf – met jouw oplossingen worden processen verbeterd en de mogelijke middelen beter benut.

Tijdens je interview doe je er goed aan om je technische antwoorden binnen de context te houden en je te presenteren als een veelzijdige Salesforce professional. Het tonen van een bedrijfsgerichte aanpak is veel belangrijker dan ingaan op de technische complexiteit.

3. Vermijd jargon waar mogelijk

In een adviserende rol is er natuurlijk niets zo belangrijk als communicatie. Je kunt over alle technische kennis in de wereld beschikken, maar daar heb je echt niets aan als je dit niet op de juiste manier over kan brengen naar stakeholders.

Stel dat je gesprekken voert met een aantal atechnische stakeholders die zich verzetten tegen de verandering en ontwikkeling die de implementatie van de nieuwe Salesforce strategie met zich meebrengt. Voor iemand met karige communicatieve vaardigheden wordt dit een ontzettend lastig verhaal.

Vermijd jargon zoveel mogelijk om aan je gesprekpartner te laten zien dat je met iedereen kunt communiceren, óók met mensen die niet over dezelfde technische kennis beschikken.

4. I’m Certified. Salesforce Certified.

Vergeet het niet over Salesforce certificaten te hebben! Dit zijn prachtige middelen om je toegevoegde waarde mee aan te duiden. Voor je gesprekspartner is dit iets tastbaars, een écht bewijs van je kennis en kunde. Met meer – relevante – certificaten op je naam haal je dan ook vaak een hoger uurtarief of salaris binnen. Daarnaast heb je met certificaten een streepje voor op concurrenten zonder en geeft het aantal behaalde Salesforce certificaten en badges een goed beeld van jouw bereidheid om je vaardigheden verder te ontwikkelen. Vergeet het dus zeker niet over certificaten te hebben!

Sluit je aan bij de Computer Futures community van erkende professionals

Zoals je misschien al wel gezien hebt, hebben wij onlangs onze carrièregids ‘Hoe je de gedroomde Salesforce opdracht binnenhaalt’ gepubliceerd. Uit de titel blijkt natuurlijk al wat je kunt verwachten; als geregistreerd Salesforce Consulting Partner hebben we al onze kennis over de Salesforce markt vertaald in tips die kunt gebruiken om indruk te maken op opdrachtgevers om zo je droomproject binnen te slepen. De carrièregids is hier te downloaden.

Sparren met ons Salesforce team? Laat een verzoek achter en we bellen je terug!