Interview met Dennis Vroegop

Op 9 juni organiseerde Computer Futures een evenement voor meer dan 100 ICT-professionals die meer te weten wilden komen over Virtual Reality en Augmented Reality. Dennis Vroegop, HoloLens- en Augmented Reality expert, gaf een presentatie en wij hadden de mogelijkheid hem te interviewen.

Dennis Vroegop reist voor zijn werk het hele land door om op bezoek te gaan bij organisaties en (potentiële) klanten die meer te weten willen komen over Augmented Reality en de HoloLens. Hij werkt mee aan projecten van diverse, toonaangevende klanten zodat zij Augmented Reality van toegevoegde waarde kunnen laten zijn. Vroegop speelt hierin een adviserende rol. Lees verder voor het interview met de HoloLens expert en klik hier voor een video van de presentatie.

Zie je Virtual Reality en Augmented Reality als concurrenten van elkaar?
“Op het moment is er nog overlap tussen de twee, maar ik denk dat er bepaalde aspecten van Virtual Reality later terug zullen komen in Augmented Reality. Zelf zie ik VR en AR als verwante artikelen die een andere doelgroep hebben. Je kunt het eigenlijk een beetje zien als een vergelijking tussen een Diesel- en een Benzineauto. Op het moment zijn VR en AR wel nog concurrenten van elkaar, maar ik denk dat de twee elkaar over een aantal jaar perfect zullen aanvullen.”

Wat zie jij als het grootste verschil tussen Virtual Reality en Augmented Reality?
“Het woord zegt het al: bij Virtual Reality zit je in een virtuele wereld. Je hebt een bril op en soms ook een koptelefoon. Met VR ben je dus compleet afgesloten van de realiteit: de computer genereert alles wat je hoort en ziet. Bij Augmented Reality is dit heel anders: je hebt een transparante bril op en je blijft de wereld zien zoals die echt is, alleen met toevoegingen. Een van de eerste voorbeelden van AR was de Google Glass: in de hoek van de bril zat een klein display waarop je teksten en video’s kon zien. De nieuwe generatie AR-brillen, zoals de HoloLens, plaatst 3D-objecten in de ruimte. Als je wilt zou je dus zo maar een alien in de kamer kunnen plaatsen en er omheen lopen alsof ie daar echt staat.”

Welke rol denk je dat Augmented Reality in de toekomst zal innemen?
“Dit vind ik een lastige vraag. Het is net zoals in het jaar 1990 vragen om te voorspellen wat de mobiele telefoon zal doen. Maar ik denk dat AR voornamelijk een grote rol gaat spelen in de zorgsector en in het onderwijs. Het onderwijs is al jaren onveranderd: we leren vanuit een boek en soms vanaf een beeldscherm, er zitten wat video’s bij, maar dat is het. Met AR kun je samen dingen ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan het ontleden van een mens wat ingezet kan worden in ziekenhuizen en tijdens de studie Geneeskunde. Bij KLM halen ze op het moment al motoren uit elkaar door middel van Augmented Reality: het bespaart uiteindelijk kosten en moeite want de grote motor hoeft niet daadwerkelijk het lokaal in worden gehaald. In de zorg kan AR bijvoorbeeld ook worden toegepast als toevoeging aan de MRI-scan. Een MRI-scan geeft namelijk een 2D-beeld, maar als je het beeld met Augmented Reality weet te presenteren dan krijg je een 3D-beeld. Dit maakt het werk van de arts een stuk gemakkelijker maakt.”

Zie je ook gevaren aan het gebruik van Augmented en Virtual Reality?
“Ja, die zijn er wel. Bij VR zijn er gevallen bekend van kinderen die te lang aan het gamen waren en die in een soort psychose terecht kwamen; ze raakten het contact kwijt met de echte wereld. Hoewel er nog niet veel onderzoek naar is verricht, denk ik dat het risico hierop met AR een stuk minder groot is. Met AR kun je namelijk nog de echte wereld zien en ben je niet helemaal afgesloten van de echte wereld doordat je een bril en/of een koptelefoon ophebt.”

Wat denk je dat de grootste impact op de samenleving zal zijn?
“Ik denk dat VR en AR een ‘boost’ zullen geven aan het onderwijs en aan de gezondheidssector. En ik denk dat de gevaren wel mee zullen vallen: in de jaren ’30 waren mensen ook bang dat de krant ervoor zorgde dat mensen minder sociaal werden. Er is niets nieuws onder de zon, ik ben er niet zo bang voor.”

Wat hoop je dat er ooit nog mogelijk kan worden gemaakt met VR en AR?
“De bril moet veel lichter worden: niet zwaarder dan een ‘normale’ bril. Ook denk en hoop ik dat we systemen kunnen bouwen waarmee de communicatie tussen mensen beter gaat worden. We hebben nu bijvoorbeeld Skype, maar hoe mooi zou het zijn als je elkaar kunt zien alsof je daadwerkelijk bij elkaar in de ruimte staat en elkaar kunt voelen? Voor mij zou het met deze ontwikkelingen steeds moeilijker zijn het huis te verlaten.”

Wilt u meer weten over andere evenementen die Computer Futures organiseert en bent u benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact op met Annemarie de Planque via 010 206 9800 of [email protected].

Eigenaar van VR Producties, Saco Koelma, gaf tijdens het evenement ook een presentatie en we hadden de mogelijkheid hem te interviewen:

Interview Saco Koelma

Presentatie Saco Koelma