Innovatie als resultaat van genderdiversiteit; feit of fabel?

We zitten midden in de digitale transformatie, waarin technologieën zich razendsnel ontwikkelen. Buzz words als Agile en Scrum zijn niet meer weg te denken en alles draait om innovatie. Als organisatie is het belangrijk om mee te gaan met de trends en de time-to-market zo kort mogelijk te houden. Een genderdivers team kan hier een belangrijke rol in spelen. Genderdiverse teams zijn namelijk beter in staat om vernieuwing te realiseren dan homogene teams wat bijdraagt aan innovatie van je product of service.

 

Transactioneel versus transformationeel leiderschap

Uit eigen onderzoek (2017) blijkt iets interessants: om innovatie te creëeren in genderdiverse teams speelt leiderschapsstijl een grote rol. De manier van leiding geven is essentieel om innovatie te stimuleren.

Wanneer we spreken over de vorm van leiderschap kunnen we onderscheid maken tussen twee stijlen: transactioneel en transformationeel. Transactioneel leiderschap is de vorm van leiderschap waarin de het doel is om contact te maken in ruil voor iets van waarde. De focus in deze strategie ligt op de transactie. Deze strategie kan je inhoudelijk, concreet en zakelijk noemen waarbij overeenkomst en kennisoverdracht een grote rol spelen.

Aan de andere kant heb je transformationeel leiderschap. Deze strategie stuurt aan op basis van een missie en visie en probeert mensen te beinvloeden door motivatie. 'Mensgericht' en 'ontwikkeling van potentieel' zijn belangrijke woorden in deze strategie.


Onze bevindingen op een rij

  • Er werd in hierboven genoemd onderzoek geen verband aangetoond tussen transactioneel leiderschap en innovatie binnen teams;
  • Wanneer je kijkt naar geslacht en het effect op leiderschapsstijl, werd aangetoond dat vrouwen meer transformationele leiders zijn dan mannen;
  • Hoe meer transformationeel een leider is, hoe meer innovatie er plaats zal vinden binnen teams.

Hoe pas je dit toe?

Om het innovatief potentieel van je IT team te vergroten, kan je als organisatie sturen op een transformationele leiderschapsstijl. Transformationele managers zijn in staat om innovatief gedrag te stimuleren door hun inspirerende visie uit te drukken, er voor zorgen dat het team deze volgt en het mogelijk maakt om individuen te laten ontwikkelen en groeien. Een van de mogelijkheden om dit uit te voeren is om als organisatie meer vrouwen aanstellen in managementposities.

Innovatie als resultaat van genderdiversiteit; feit of fabel? We kunnen stellen dat het een feit is mits je daar de juiste leiderschapsstijl voor gebruikt.

Wat doen wij op dit gebied

Binnen Computer Futures Benelux hebben wij verschillende programma’s opgezet om dit vorm te geven. Zo hebben we de rol van Sales Team Manager binnen onze Benelux kantoren van een 80/20 verhouding in 2015, naar een 50/50 verhouding weten te brengen in 2018. Mede hiervoor kregen wij de award Diversiteit in Bedrijf uitgereikt tijdens het Nationaal Event Diversiteit. “Concreet betekent dit dat we bijvoorbeeld veel rekening houden met de werk-privé balans. Denk hierbij aan de mogelijkheid bieden om kinderen naar school te brengen, ze ook weer op te halen en te kunnen verzorgen wanneer ze ziek zijn – dat gebeurt nou eenmaal.” Aldus Albert van Reenen. Benieuwd hoe wij hier verder mee omgaan? Neem contact met ons op door op de onderstaande knop te klikken!

 


Kenniscentrum Diversiteit & Inclusie

Computer Futures heeft kennisdeling altijd hoog in het vaandel staan, zo ook wanneer het gaat om diversiteit & inclusie. Daarom delen we onze bevindingen en ervaringen graag met je, maar zijn we ook erg nieuwsgierig naar hoe jouw team hiermee omgaat en welke uitdagingen je tegenkomt.

Blijf ons Kenniscentrum Diversiteit & Inclusie of onze LinkedIn in de gaten houden om inzicht te krijgen in onze ervaringen op dit gebied.

Wil je een keer met ons hierover sparren of lijkt het je interessant om deel te nemen aan een van onze onderzoeken of customer panels? Laat het ons dan zeker weten en neem hier contact met ons op.