Deel 3 - Online workshop: Tips om je vacatures genderneutraal te schrijven

Als je het taalgebruik eenmaal in de vingers hebt, is het nog wel zaak om de boodschap te verspreiden en met deze boodschap je doelgroep te bereiken. Hier kun je verschillende kanelen en formats voor gebruiken.

Tip 4: Gebruik diverse afbeeldingen (of videos!)

“Een foto zegt meer dan duizend woorden”. Deze regel geldt tevens bij het schrijven van je vacature. Zorg voor een passende afbeelding die aansluit bij je doelgroep. Zorg in dit geval dus voor een afbeelding waar zowel mannen als vrouwen zichzelf mee kunnen identificeren.

Mannen klikken daarnaast sneller op videoadvertenties dan op fotoadvertenties en vrouwen juist eerder op fotoadvertenties dan op videoadvertenties. Ondanks dat dit voort komt uit een kleinschalig onderzoek is het interessant om hier zelf mee te experimenteren.

Tip 5: Onderzoek je doelgroep

Deze tip lijkt voor de hand te liggen maar wordt vaak onderschat. Er zijn namelijk veel platformen waar of alleen mannen zich bevinden of juist alleen vrouwen. LinkedIn is een goed platform wanneer je kijkt naar m/v verhouding, waar deze 56% om 44% is.

Doe dus onderzoek, of raadpleeg gedaan onderzoek, om erachter te komen waar jouw kandidaten zich bevinden. Dit kan bijvoorbeeld LinkedIn zijn, maar als jouw doelgroep allemaal ontwikkelaars zijn binnen een specifieke niche, kan het handig zijn om tevens te investeren in een specifieker kanaal.

Tip 6: Deel ervaringen

Bied de mogelijkheid om naar ervaringen van vrouwen op de werkvloer te vragen in niet traditionele functies. Vraag bijvoorbeeld aan je medewerkers of zij hun ervaringen willen delen in de vacature, zodat de lezer direct een beeld krijgt van de realiteit.

Bonus tip! 70% = OK!

Vrouwen neigen niet te solliciteren als ze niet aan alle eisen uit de vacature voldoen. Om die reden is het verstandig om, wanneer de vacature het toelaat, erin te vermelden dat het ‘ok’ is wanneer je niet 100% aan alle eisen voldoet. Geef aan dat je als organisatie bereid bent om te investeren in trainingen en hen te helpen opleiden om je uiteindelijke doel te bereiken.