5 LinkedIntips om niet verward te worden met naamgenoten

Den Bosch, 17 november 2019. FC Den Bosch speelt thuis tegen Excelsior wanneer een aantal supporters van de thuisploeg de wedstrijd verstoren met racistische spreekkoren. Er lijkt zelfs een fan te zijn die de Hitlergroet brengt aan een speler van het uitspelende team, welke na de wedstrijd al snel bekend komt te staan als ‘Tijs X’. Een wazige foto van de fan – inclusief volledige naam – verschijnt al snel op sociale media en wordt gekoppeld aan een Facebookaccount. Probleem: het gaat om een andere Tijs, die nog nooit een wedstrijd van FC Den Bosch bekeken heeft.

Online verward worden met andere personen kan ontzettend in je tegendeel werken, ook als je hier zelf niets aan kunt doen. Inmiddels is bekend dat bovengenoemde Tijs niets met het incident te maken had en de fan waarschijnlijk niet eens Tijs heet, maar een simpele zoekopdracht op Google leert dat zijn naam voor altijd gelinkt is aan deze ene voetbalwedstrijd. Het is daarom zaak om online goed vindbaar te zijn en de kans op verwarring te verkleinen.

Hoe reëel is de kans op verwarring?

Een negatieve associatie bij je naam kan funest zijn. Niet alleen voor een goede eerste indruk op je schoonfamilie, maar ook voor je kansen op een nieuwe baan. Er bestaat een reële kans dat je online wordt opgezocht door recruiters en (potentiële) werkgevers en deze negatieve associatie zal dan niet in je voordeel werken.

Naast een negatieve associatie bestaat ook een ander gevaar voor je online vindbaarheid. Met een veelvoorkomende naamcombinatie – voornamen als Lisa en Sander en achternamen als Jansen en van Dijk – ben je online moeilijker vindbaar, wat gevolgen kan hebben voor je kansen op een opdracht of een baan. Recruiters en potentiële werkgevers zullen je altijd opzoeken op LinkedIn om te kijken of je kennis en ervaring aansluit op de behoefte van de organisatie, dus als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging is het altijd zaak je goed te kunnen onderscheiden van je naamgenoten.

5 tips tegen verwarring en chaos op LinkedIn

LinkedIn is zakelijk van aard en daarom is het vooral hier zaak om als freelancer goed gevonden te kunnen worden. De belangrijkste tips – welke eigenlijk ook gelden voor de meeste andere sociale platformen – op een rijtje:

 • Denk aan je naam!
  Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je roepnaam te gebruiken omdat men je op deze manier kent, maar het gebruik van bijvoorbeeld je doopnaam maakt je makkelijker vindbaar. Mits men je zo kent natuurlijk.
 • Iedereen kan je foto bekijken
  Veel mensen weten het niet eens, maar je profielfoto op LinkedIn zou weleens afgeschermd kunnen zijn voor profielen die buiten je primaire netwerk vallen. Zorg ervoor dat men je kan herkennen, zodat je na het versturen van een motivatiebrief of na een gesprek makkelijker terug te vinden bent.
 • Houdt je profiel up-to-date
  Een open deur, maar door werkervaringen, skills en een profielbeschrijving in te vullen kan een bezoeker beter inschatten of ze het juiste LinkedInprofiel bekijken.
 • Verzend zelf connectieverzoeken
  Na een (telefoon)gesprek kun je natuurlijk zelf ook een connectieverzoek sturen. Zo is de kans op verwarring wel heel erg klein!
 • Link vanuit LinkedIn door naar een ander communicatiekanaal
  Zoals een eigen website, online portfolio of een Youtube-kanaal dat je voor zakelijke doeleinden gebruikt

 

Met deze tips in het achterhoofd zorg je ervoor dat je beter vindbaar bent. Hark jij zo de opdracht van je dromen binnen?