Non verbale miscommunicatie – absolute don’ts tijdens je sollicitatie

Tijdens het sollicitatieproces zet je alles op alles om jezelf te verkopen. Waar je misschien zou verwachten dat je verhaal het belangrijkst is voor je gesprekspartner, zijn er echter veel andere zaken waar op gelet wordt.

In 33% van de gevallen weet de interviewer na de eerste 90 seconden zelfs al of ze iemand wel of niet aannemen. Het is dus zaak dat je een goede eerste indruk maakt. Uit onderzoek onder 2.000 interviewers – degene die het sollicitatiegesprek afneemt – blijken er een hoop zaken verband te houden met het achterlaten van een goede indruk tijdens een sollicitatie. Hoe presenteer je jezelf het best?

De kleren maken de sollicitant

Je kleding is misschien wel het grootste onderdeel van je voorkomen tijdens het eerste gesprek. Liefst 65% van de afnemers van sollicitatiegesprekken geeft aan dat kleding meer dan eens een beslissende factor kan zijn wanneer twee kandidaten zeer aan elkaar gewaagd zijn. Voor de meeste functies (70% van de interviewers) geldt dat het niet echt op prijs wordt gesteld als sollicitanten zich trendy kleden. Felle kleuren zijn voor de meeste interviewers dan ook échte afknappers.

Aankijken, glimlachen en vasthouden

Solliciteren en flirten verschillen in feite niet zoveel van elkaar. Je probeert jezelf zo goed mogelijk te verkopen om het gewenste resultaat te behalen. Zaken als lachen en oogcontact kunnen dan ook in beide situaties doorslaggevend zijn. Een derde van de sollicitanten lacht te weinig – wat ervoor kan zorgen dat de dialoog minder prettig verloopt – en liefst tweederde van de sollicitanten maakt onvoldoende oogcontact. Staren mag dan als onbeleefd bestempeld worden, wegstaren maakt dat je minder toegankelijk overkomt. Zorg daarnaast voor een – niet té – stevige handdruk om zelfverzekerd over te komen.

Zeker van je zaak

Zelfverzekerd overkomen blijkt sowieso een belangrijk onderdeel van een sollicitatiegesprek. 26% van de interviewers geeft aan dat een slappe handdruk een afknapper is, maar zo zijn er heel veel meer! Denk aan stemvolume (38%), armen over elkaar houden (21%), de zekerheid waarmee je zaken benoemt (7%) en (teveel) praten met je handen (9%).

Je zenuwen in bedwang houden en een goede houding aannemen is sowieso heel erg belangrijk. 21% Een derde van de interviewers vindt het storend als sollicitanten veel friemelen of ongeïnteresseerd lijken. Ga dus niet onderuitgezakt op de stoel, bank, poef of chaise lounge het gesprek aan; let op je houding!