Virtueel solliciteren – Tips voor je kennismaking op afstand

Een virtueel sollicitatiegesprek is een goede manier om elkaar op afstand te leren kennen. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je extra op zult moeten letten nu je gesprekspartner niet in dezelfde ruimte aanwezig is.

Wij geven je vier tips om van je virtuele interview een succes te maken. Zet jij de juiste stap naar een nieuwe opdracht?

Zorg voor een goede video- en audiokwaliteit

Om een goed gesprek te voeren is uiteraard belangrijk dat je goed te verstaan bent. Een stabiele ondergrond van je laptop of mobiel is daarbij van belang. Let op eventueel tegenlicht en denk aan de outfit die je tijdens het gesprek draagt. Probeer deze af te stemmen op de cultuur van de organisatie waarmee je in gesprek bent.

Duidelijke communicatie

Een virtueel interview verloopt anders dan een persoonlijk gesprek. Non-verbale communicatie is lastiger te lezen en de kans is groter dat jullie door elkaar heen praten. Praat daarom rustig en laat stiltes vallen, zodoende geef je je gesprekpartner de ruimte vragen te stellen.

Omgeving

Zorg dat je in een rustige omgeving bent. Veel afleiding is zowel voor je eigen concentratie als voor je gesprekpartner onprettig. Trek je bij voorkeur terug uit woonkamers met kinderen en enthousiaste huisdieren, zodat je je volledig kunt focussen op het gesprek.

Test, test, test

Een goede voorbereiding is voor elk interview aan te raden. Test samen met een goede vriend of collega zzp’er of het programma goed werkt vóór je het gesprek aangaat. Denk ook aan de kwaliteit van je internetverbinding: als het WiFi signaal beperkt is, kun je eventueel een LAN kabel gebruiken.