How-to: teams op afstand motiveren

Een team managen op afstand is voor veel bedrijven niet de norm. Het (verplichte) thuiswerken brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals gevoelens van eenzaamheid of frustraties over anderen in het huishouden. 

Eerder schreven we al over het managen van een team op afstand, maar motiveren is een extra uitdaging. Veel teamleads en managers vragen zich dan ook af hoe ze hun teams op afstand zo efficiënt mogelijk kunnen motiveren. Een face-to-face gesprek is niet altijd mogelijk, dus zullen er creatieve oplossingen gezocht moeten worden. Wij geven vijf makkelijk implementeerbare tips.
 

1. Implementatie

Het opzetten van een nieuwe manier van werken kan tijd kosten, maar als je op afstand werkt, moet je je snel kunnen aanpassen. Het is essentieel dat het team vanaf het begin begrijpt wat hun doelstellingen en missies zijn in deze ongekende tijden. Is het business as usual? Moet het bedrijfsmodel worden aangepast aan de veranderende situatie? Ongeacht wat de veranderingen zijn, moeten de doelstellingen duidelijk zijn en door iedereen in het team worden begrepen. Zorg ervoor dat er een planning wordt opgesteld waar je iedereen naar kunt verwijzen, zodat iedereen zijn of haar projecten op de juiste manier kan managen. 

Daarnaast is dit een kans om je soft skills echt aan het werk te zetten en het team te helpen die van hen ook te ontwikkelen. Op de langere termijn komt dit de productiviteit van de organisatie ten goede.
 

2. Vertrouwen en autonomie zijn de sleutel

Het is bijna ondenkbaar om een team op afstand te leiden zonder vertrouwen. Wantrouwen zorgt voor minder gemotiveerd personeel. Geef je teamleden meer autonomie zodat ze in deze rare tijden een routine kunnen vinden die bij hen past.

3. Teamgeest

Zorg ervoor dat het team op afstand met elkaar in contact komt. Teamgeest en een gevoel van verbondenheid zijn immers essentieel om gemeenschappelijke doelstellingen te bereiken en het (mentale) welzijn van de medewerkers te waarborgen. Kies waar mogelijk voor visuele oplossingen om de sfeer van kantoor te kunnen nabootsen, of het nu om koffiepauzes, lunchpauzes of borrels gaat. 

Hoewel teamcommunicatie van vitaal belang is, is de communicatie met teamleden 1-1 net zo belangrijk. Iedereen moet het gevoel hebben dat je persoonlijk betrokken bent, dat je tijd geeft en investeert in hun vooruitgang en welzijn.
 

4. Gebruik gedeelde tools om de samenwerking te vergemakkelijken

Op afstand samen aan projecten vereist – naast een goede communicatie – de juiste tools. Denk aan tools als Microsoft Teams, Jira, Trello en communicatieplatformen Slack, Teams en WhatsApp.
 

5. Geef erkenning

Vergeet niet dat erkenning een belangrijke factor is in de motivatie en betrokkenheid van een team. Creëer een incentive, een collectieve uitdaging of een andere actie en zorg dat het harde werk van de medewerkers gevierd kan worden.