Connecting...

W1siziisijiwmtcvmdmvmjevmtevmtgvmdcvnjy1l3nodxr0zxjzdg9ja18yotq5ndqzmdmuanbnil0swyjwiiwidgh1bwiilci5mdb4mzawxhuwmdnjil1d

Met zijn pittoreske dorpjes, indrukwekkende Euromast en majestueuze Huis ten Bosch heeft Zuid-Holland heel wat te bieden. Maar, verscholen achter hun computers bevinden zich de ware schatten van deze provincie: de .NET ontwikkelaars. Wie zijn deze IT-professionals en waar houden zij zich mee bezig?

“De echt goede .NET ontwikkelaars zijn continu bezig met hun vakgebied: zowel tijdens hun werk als in hun vrije tijd,” aldus Johannes Fesehasion, consultant bij Computer Futures in Rotterdam. “Ze verkennen de verschillende mogelijkheden van het .NET platform constant en zijn daarnaast actief op communities zoals Stack Overflow. Ook spijkeren zij hun kennis voortdurend bij via tutorials, workshops en webinars.”

Van ongediplomeerd naar afgestudeerd

Hoewel vrijwel alle .NET developers voortdurend hun technische kennis up-to-date houden, hebben zij niet allemaal hetzelfde vertrekpunt. Het grootste verschil hierbij bestaat tussen pas-afgestudeerde developers en ontwikkelaars die langer dan 15 jaar in het vak zitten.

“Momenteel verlangen de meeste bedrijven van hun toekomstige .NET ontwikkelaars een hbo- of wo-diploma richting Informatica,“ zo legt Fesehasion uit. “Dit heeft te maken met het feit dat ontwikkelaars bekend moeten zijn met de terminologie binnen IT-software development.” Een decennium geleden was dit anders.

“15 jaar geleden werd er minder waarde gehecht aan een diploma. Als .NET ontwikkelaars na hun propedeuse geen zin meer hadden om te studeren, konden ze vaak moeiteloos aan de slag in het arbeidsveld,” aldus Fesehasion.

Hoewel deze professionals toentertijd eenvoudig aan een functie konden komen, maken zij momenteel veelal geen aanspraak meer op senioren-posities binnen IT. Door de toegenomen concurrentie van buitenlandse software ontwikkelaars, maakt deze groep ongeschoolde developers in de huidige tijd bovendien geen kans op een positie binnen elk gerenommeerd hightech bedrijf binnen Nederland.”

Ontwikkelingen in de .NET-markt

Een andere shift in het arbeidsveld van de ontwikkelaars in Zuid-Holland is zichtbaar in de contractvorm van deze IT-professionals. In een periode van 6 jaar is de populariteit én het salaris van permanente en tijdelijke functies behoorlijk gefluctueerd. De cijfers spreken voor zich:

  • In 2008 werkten bijna drie keer zoveel .NET ontwikkelaars in Zuid-Holland op permanente basis als op contractbasis. Nadat deze verhouding in 2009 volledig was omgedraaid, was de status in 2014 vrijwel gelijk aan het beginniveau.
  • In 2008 was het gemiddelde weeksalaris van de developers op contractbasis ongeveer 3000 euro. Na een kleine daling in 2010, steeg dit salaris in 2014 vrijwel weer tot aan de status van 2008.
  • Het gemiddelde jaarsalaris van de .NET ontwikkelaars die een permanente positie vervulden bedroeg in 2008 ongeveer 44.000 euro. In 2012 daalde dit salaris behoorlijk naar circa 35.000 euro. Uiteindelijk steeg het jaarsalaris in 2014 weer naar hetzelfde niveau als in 2008. (1)

Veel verandering, zonder verandering, zo blijkt. “Het banenaanbod in de development markt is vrij stabiel,” constateert Fesehasion. “Dit aanbod neemt inmiddels zelfs toe, wat resulteert in een toenemende vraag naar .NET ontwikkelaars.” Deze toegenomen vraag geeft de IT-professionals de luxe om rustig om zich heen te kijken naar andere potentieel interessante posities.”

Blijven ontwikkelen

Drie jaar – zoveel tijd besteden .NET’ers gemiddeld bij één werkgever. “Na drie jaar zijn de meesten toe aan een volgende carrièrestap, omdat ze tegen die tijd zijn uitgeleerd bij hun huidige werkgever,” zegt Fesehasion.

Stilstaan is dus zeker geen optie voor deze professionals: zij willen zich blijven ontwikkelen. Waar dit ook uit blijkt, is het feit dat de developers graag de nieuwste .NET technologieën onder de knie willen krijgen. Fesehasion: “Ontwikkelaars vinden het zowel om persoonlijke als om professionele redenen interessant om de recentste .NET technologieën te leren. Als hun kennis up-to-date is, kunnen zij namelijk hun marktwaarde verhogen.”

Volgende stap

Hoewel .NET ontwikkelaars graag werken met bijvoorbeeld de laatste software frameworks, een professionele ontwikkelstraat en TDD, hebben niet alle bedrijven budget om te investeren in deze software inrichting. En, als er wel budget is, moeten beleidsbepalers dit vrij willen geven.

Op dit gebied kan het wel eens leiden tot botsingen tussen de developers en de organisaties. Beleidsbepalers hebben namelijk vaak geen technische achtergrond en nemen hun beslissingen voornamelijk vanuit een financieel oogpunt. Als wordt besloten niet te investeren in de software inrichting, hoeven ontwikkelaars vaak niet lang na te denken om van werkgever te wisselen.

Positieve afloop

En dan staan de developers voor een nieuwe uitdaging: het ontdekken van het arbeidsveld. “We merken vaak dat ontwikkelaars niet precies weten wat er allemaal mogelijk is in hun veld. Ze kunnen daarom moeilijk formuleren wat zij precies zoeken in een nieuwe functie”, zegt Fesehasion. Het vinden van een nieuwe baan is in dit geval erg lastig. “IT-consultants kunnen hen hierbij goed begeleiden.”

Ook als developers wél weten wat zij zoeken in een nieuwe baan, hebben zij profijt bij het inschakelen van een IT-recruitmentbureau. Fesehasion: “Wij creëren nieuwe kansen op de arbeidsmarkt. Dit betekent dat kandidaten veel van onze vacatures niet zelf zouden kunnen vinden. Wij creëren vacatures die voor hen interessant zijn op basis van hun profiel en ons nauwe contact met alle lagen in organisaties. Onze contacten reiken van HR-professionals tot IT-managers en CTO’s.”

Fesehasion geeft een ander voorbeeld: “Vergelijk het met een rechtbank. Als je naar een hoorzitting gaat, kun je ervoor kiezen om jezelf te verdedigen. Je kunt je echter ook laten verdedigen door een jurist. Waarschijnlijk kies je voor de laatste optie: de jurist is immers expert in zijn vakgebied en zal je kans op een positieve afloop vergroten. Zo is het ook met IT-consultants: wij zijn expert in recruitment en wij vergroten de kans dat je een functie vindt die echt bij jou past.”

(1) Cijfers uit data-onderzoek Computer Futures